2018verhalen

Vrijdagavond 26 januari ontmoet heel Friesland elkaar in winterwarme sfeer om verhalen te vertellen en te beluisteren. In musea én bij mensen thuis. Persoonlijke verhalen, verbonden aan voorwerpen waaraan de verteller een bijzondere waarde hecht.

Over openingsweekend • 26 en 27 januari 2018

De opening van het culturele jaar Leeuwarden-Fryslân 2018 is zonder jou niet compleet. Een nieuw tijdperk kan alleen worden ingeluid door mensen die geloven dat iedereen iets kan betekenen voor elkaar en de wereld. Spring in de trein, de bus, de auto of op de fiets om erbij te zijn! Beleef op 26 en 27 januari met ons de verbeelding van de droom van onze Iepen Mienskip. Weer of geen weer!

De Avond van 2018 Verhalen

Wanneer is die Iepen Mienskip eigenlijk gelukt? Die vraag heeft Tryater aan veel betrokkenen gesteld. Het antwoord? ‘Als het lukt om écht naar elkaar te luisteren.’ Dat begint op vrijdagmiddag om 12:00 uur, wanneer alle kinderen uit Friesland samen zingen, en gaat door op de vrijdagavond: Alle musea in Fryslân -van Schiermonnikoog tot Oudemirdum en van Zurich tot Appelscha- maar ook bewoners zetten hun deuren open om jou te vertellen welk verhaal ze graag mee willen nemen naar de toekomst en waarom.

Hoe mooi zal het zijn om heel Friesland op 26 januari te laten gonzen van de verhalen. Verhalen die de luisteraars zich zullen blijven herinneren, omdat het een mooi verhaal was of misschien, omdat er bijzondere ontmoetingen op bijzondere plekken plaatsvonden.

Het jaar in een dag
Zaterdag 27 januari zoomen we in op de stad Leeuwarden. Overdag loop je zowel binnen als buiten dwars door impressies van het hele jaarprogramma. In de avond stijgt de spanning én saamhorigheid. Het gonst door de stad, het geroezemoes zwelt aan. Op verschillende pleinen in Leeuwarden komen alle mensen samen, onder metershoge Oldehove-torens.

Professionals en amateurs vullen al die pleinen op een indrukwekkende manier met theater, dans, zang en muziek. De pleinen zijn door de muziek en projecties met elkaar verbonden. Je luistert, kijkt en bent onderdeel van het hele geheel.

We werken toe naar het lied Seis oere thús van Nynke Laverman en Sytze Pruiksma waarna de klokken luiden. Niet alleen in Leeuwarden, maar in heel Fryslân, om zo het begin van dit bijzondere jaar in te luiden.

Credits
Het artistiek team onder leiding van Ira Judkovskaja bestaat uit Tatiana Pratley, Inés Sauer, Peter Sijbenga, Jan Ros, Linda Eijssen, Sytze Pruiksma en Nynke Laverman, Koos de Vries, Mr. Beam en Noord Nederlands Orkest. Daarnaast werken koren, brassbands, fanfares, orkesten, dansgroepen, Museum Federatie Friesland en vele, vele andere mee aan Het Openingsweekend.

Mede mogelijk gemaakt door ING en de lr. Abe Bonnema Stichting

FAQ

Ik kan niet goed verhalen schrijven, wat nu?

Een tip: schrijf uw verhaal op zoals u het aan uw buurvrouw zou vertellen. 100 tot 300 woorden is al genoeg.

Mag ik ook samen met iemand anders een verhaal vertellen?

Natuurlijk!

Het past niet in mijn huis, mag het ook in het dorpshuis/ café/ buren/ bibliotheek/ in een museum?

Jazeker, als u ergens anders uw verhaal wilt vertellen is het handig om vóór uw aanmelding hierover afspraken te maken. Dan kunt u tijdens uw aanmelding het adres van de vertellocatie opgeven.

Wat maakt deze avond onderscheidend?

Veel musea en particulieren die samenwerken en tegelijkertijd open zijn. Het Openingsweekend is maar 1 keer, het is de eerste stap voor het culturele jaar 2018 en heel Friesland gaat gonzen van de verhalen

Ik wil graag meedoen als vertellocatie (dorpshuis/kerk/café/ etc.). Hoe geef ik mij op?

Mail naar info@2018verhalen.nl met je informatie en dan zetten wij je op de website.

Er doet verder nog niemand in mijn dorp mee, kan ik wel mee blijven doen?

Natuurlijk! Als u wilt dat er meer mensen uit uw dorp meedoen, kunt u zelf ook mensen benaderen om mee te doen!

Is er ook promotiemateriaal? Wanneer krijg ik dit?

Ja, als dat beschikbaar is sturen we dat op en wordt het op o.a. de site gepubliceerd.

Met wie kan ik contact opnemen voor vragen?

Via info@2018verhalen.nl kunt u alle vragen stellen.

Kost het geld om mee te doen?

Nee, meedoen is gratis.

Hoe kan ik mijn verhaal aanpassen/afmelden?

Door te mailen naar info@2018verhalen.nl kunt u uw aanpassingen doorgeven of doorgeven dat u uw verhaal niet meer kan vertellen.

Moet ik de bezoekers ook een drankje aanbieden?

Dit mag, maar het moet niet.

Móet het over een voorwerp gaan? Mag wat anders ook?

Een voorwerp is van belang, maar daar kan iedereen creatief mee aan de slag!

Wie komen er naar mijn verhaal luisteren?

Bekenden (als je die uitnodigt) maar ook vreemden via de website die geïnteresseerd zijn in je verhaal.

Volg ons op Facebook

Blijf op de hoogte

Volg ons op Facebook